• Terug naar overzicht
Jesse

Jesse
van ekeren

"Wat moet, dat moet"

02 maart 2016

Wat moet, dat moet

Er worden talloze verzekeringen aangeboden. Van een tractorverzekering tot aan een bruiloftverzekering, er zijn mogelijkheden genoeg. Maar welke zijn nou verplicht? In principe zijn de meeste verzekeringen in Nederland niet verplicht. Op 3 verzekeringen na, de zorgverzekering, WA autoverzekering en de opstalverzekering.

Zorgverzekering
Iedereen die in Nederland woonachtig is, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Tot je 18e val je onder de verzekering van je ouders, maar vanaf je 18e verjaardag wordt jij verplicht deze zelf af te sluiten. De basis van iedere zorgverzekering is gelijk, ongeacht welke verzekeraar je hebt. Maar de prijs kan wel verschillen. De basisverzekering heeft als doel om medische kosten op te vangen. Stel dat dit er niet was, betaal je torenhoge bedragen wanneer je bijvoorbeeld geopereerd moet worden of naar de huisarts gaat.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor aanvullende verzekeringen, deze zijn niet verplicht. De aanvullende verzekeringen verschillen wel weer van inhoud, en dus van prijs, per aanbieder. Bedenk dus goed wat voor behandelingen je denkt nodig te hebben aankomend jaar zodat je niet te veel betaalt maar ook niet te weinig verzekerd bent.

Eigen risico
Een zorgverzekering heeft altijd een eigen risico. Een bedrag van €385,- is in 2016 wettelijk verplicht. Dat betekent dat je altijd eerst €385,- op maakt aan behandelingen, medicijnen, bezoeken etc. maar nooit meer dan dat. En aangezien een ritje in de ambulance al snel €600,- kost, is het toch fijn dat je maar een deel hoeft te betalen. Het is overigens wel mogelijk om je eigen risico omhoog te zetten. In plaats van €385,- eigen risico vul je bijvoorbeeld €585,- in. Dat betekent dat je maandelijks minder premie betaalt maar meer zelf moet betalen aan bijvoorbeeld medicijnen. Als jij van jezelf weet dat je weinig naar de dokter gaat en geen hoge gezondheidskosten verwacht, dan is dit een interessante optie.

W.A. autoverzekering
De tweede verplichte verzekering is de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) als onderdeel van de  autoverzekering (wanneer je een auto bezit natuurlijk 😉 ). Net zoals bij de zorgverzekering heb je ook bij een autoverzekering een verplichte basis. De WA verzekering is voor iedere autobezitter wettelijk verplicht. Met de WA verzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen. Hierdoor kan je met een gerust hart rondrijden. Overigens is een autoverzekering voor een bestuurder tot 23 jaar wel wat prijziger. Dat komt omdat je van je 18e tot je 23e onder  een ‘risico’ groep valt. Deze groep is namelijk beginnend bestuurder en veroorzaken statistisch gezien meer schades. Het is mogelijk om je autoverzekering uit te breiden. Naast WA heb je beperkt casco en Volledig Casco (Allrisk). Bekijk hier wat dit allemaal inhoud.

Opstalverzekering
De derde verzekering die we bespreken is de opstalverzekering. Een opstalverzekering is  de verzekering van een woonhuis. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht maar wordt  wel vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Wanneer je een eigen koopwoning hebt, ben je verplicht je te verzekeren tegen schade van bijvoorbeeld brand, storm, blikseminslag of inbraak. Welke verzekering voor jou geschikt is, en hoe hoog de premie is hangt onder andere af van de grootte van de woning. Klik hier voor meer informatie.

  • Terug naar overzicht